Efter förra veckans deadline i entreprenörstävlingen Venture Cup (VC) ser man tydliga bevis på att Sverige flödar av affärsidéer. Årets tävlingsomgång är den artonde upplagan av VC och efter första tävlingsmomentet har man slagit rekord i inlämnade affärsidéer, sedan tävlingen gjordes om 2013.

Entreprenör-Bobföringsbyrå Stockholm

– Vi vet att Sverige bubblar av idéer. Vårt mål är helt enkelt att få människor att våga satsa på dem. VC är ett verktyg som hjälper till att ta det där första steget, säger Julia Selander, VD för Venture Cup Sverige.

Sedan tävlingens start 1998 har närmare 15 000 affärsidéer lämnats in till tävlingen. Under förra veckans deadline var intresset rekordstort då 582 entreprenörer lämnade in 376 affärsidéer. En ökning med 49 % sedan förra tävlingsomgången.

Vad som påverkat den positiva utvecklingen går inte helt att svara på, men VC nya hjälpmedel Idékollen och det ökade intresset för entreprenörskap i landet kan vara bidragande faktorer.

Många av de tävlande entreprenörerna lämnade in flera idéer till tävlingen och studenten Lena Walter från Högskolan i Borås toppade listan. Hon bidrog med hela sex affärsidéer till tävlingen. Idéerna bottnade i problem i såväl trädgård som pulkabacke.


Jag är bra på att upptäcka problem i min vardag och ofta finns det en lösning. Har jag tur kommer jag på en! säger Lena Walter.


 

Nu får alla entreprenörer feedback på sina affärsidéer av VC expertnätverk och 16 idéer röstas fram som vinnare Moment Affärsidé. Den 27 oktober får vi reda på vilka vinnande entreprenörer som belönas med 5 000 kr. Nästa steg i tävlingen är Moment Affärsplan, där det finns möjlighet att ta hem en kvarts miljon kronor.